Agenda

Ontdek hier wat er op de planning staat de komende dagen en weken op vlak van Fair Trade.

van 09:30 tot 07:51

Ontbijt met een Rebel

20190310_ontbijt-met-een-rebel

Zoals nu al verschillende jaren, gaan we aan welgevulde ontbijttafels in dialoog met rebellen uit verschillende uithoeken van de wereld. Dit jaar is het BELMUNDO-thema : oorzaken ven migratie. Onze gasten vertellen elk hun persoonlijk verhaal over hun drijfveer voor migratie. Stuk voor stuk rebelse getuigenissen vol moed, solidariteit en hoop.

De rebellen:
- Ruth Vilches Torrejón strijdt voor de rechten van de Uru gemeenschap in Bolivia. Dit zijn vissers en boeren die
door de impact van mijnbouw en klimaatverandering op hun land en watervoorziening zich gedwongen zien om naar de stad te migreren.

- Naomi De Bruyne migreerde voor enkele jaren naar Zuid-Afrika om er als btc junior te werken voor FOS. Ze vertelt hoe lokale organisaties in het land omgaan met de vele Afrikaanse arbeidsmigranten op zoek naar geluk. Zelf vond ze er onverwachts ook geluk. Toen ze terugkwam naar België, migreerde haar inmiddels Zuid- Afrikaanse man mee uit liefde.

- Freddy Uzcátegui Barrios en Yamellys Sánchez de Uzcátegui, een echtpaar afkomstig uit Venezuela, moesten in juni 2007 hun land ontvluchten omdat hun leven in gevaar was. Als politiek activisten streden en blijven ze strijden voor een democratisch Venezuela.

- Rosa Aura Trejo Amaya, verhuisde zo’n 9 jaar geleden uit Honduras naar Vlaanderen. Ook toen al verlieten vele
Hondurezen hun land, meestal op zoek naar een betere toekomst. Bij bezoeken aan haar vaderland en in regelmatige contacten met familie ginder stelt ze vast dat de redenen daartoe allerminst zijn afgenomen.

- Eric Goeman, rebel voor het leven, is actief bij Attack Vlaanderen. Deze vereniging is onderdeel van Attac-International en wil in de eerste plaats een sociale organisatie zijn. Zij omschrijft zichzelf als een ‘sociale volksbeweging tegen het financiële speculatiekapitalisme’ omdat de uitwassen ervan te veel ellende veroorzaken.

- Een Palestijn en een Israëlische Jood vertellen hoe zij opgroeiden in een wereld waar migratie altijd al centraal stond. In elke familie circuleren verhalen van vervolging en vlucht. Welke mogelijkheden zien zij zelf om een einde te maken aan deze vervolgingen? Waar situeren zij in hun dromen een veilige thuis voor hun eigen familie?