De comeback van hennep in fashion; waar moet je zeker op letten als hemp made-kleding koopt?

De hennepplant is erg gelijkaardig aan vlasplant. De planten zijn zo gelijkaardig dat sommige varianten moeilijk te onderscheiden zijn van elkaar. De plant heeft een erg lange geschiedenis in de textielsector, maar is door de jaren heen minder populair geworden met de opkomst van synthetische vezels en de wetgeving in verband met drugs. Vandaag vind je in veel duurzame kledingzaken terug hennep.

20190622 Hennep

De hennepplant is erg gelijkaardig aan vlasplant. De planten lijken zelfs zo op elkaar dat sommige varianten moeilijk te onderscheiden zijn. Hennepvezels zijn meestal grover en stijver dan die bij vlas, maar door extra productiestappen kunnen de vezels een meer ‘katoenachtig’ uiterlijk krijgen. De vezels kunnen erg lang worden (1 tot 4 meter). De plant kan goed water opnemen en de vezels zijn comfortabel om te dragen.

Hennepproductie vindt voornamelijk plaats in Azië (vooral China en Noord-Korea) en in Europa (vooral Nederland). De productiestappen en de ecologische problemen zijn dezelfde als bij linnen. Bij hennep moeten echter geen pesticides gebruikt worden, terwijl dit bij linnen wel het geval is.

Hennep een wonderplan?

Ornament crowdfuning openingsbeeld 1728x

Foto: Ornament (ornament-hemp.com)

Er wordt vaak gezegd dat hennep een veel kleinere milieuvoetafdruk heeft dan katoen. Dat klopt zeker voor de fase van de gewasproductie, aangezien er geen pesticiden gebruikt worden en er minder watergebruik is bij hennep dan bij katoen. Het behandelen van de vezel en het produceren van garen vragen echter meer energie bij hennep dan bij katoen.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de techniek 'waterroten' om de vezels los te weken van de stengels. Hierbij komt CO2 en methaan vrij, wat bijdraagt aan klimaatverandering.

En hoe zit het met arbeidsomstandigheden?

Bij de garenproductie is er risico op dezelfde longziektes als bij katoen- en linnenproductie. Arbeiders kunnen namelijk longziektes oplopen die veroorzaakt worden door de stofdeeltjes die vrijkomen bij de garenproductie.

Onze aanbeveling

Kleding maken van hennep heeft duidelijke voordelen, maar zoals altijd is het belangrijk om kritisch te blijven.

Koop kleding wanneer het een label draagt. Voor hennep zijn de meest relevante labels: GOTS (omdat dit de volledige productiecyclus dekt) of SA8000 en STeP (dat specifieke productiesites of landbouwfases gecertificeerd).

Meer info over de labels kan je hier lezen...

Waar vind je hennepkledij in Gent?

2017_Eerlijk-Textiel-onder-de-Loep-kleiner

Interessant artikel? Vertel het voort!