Een ode aan het verhaal achter de groente [Akker en Ambacht]

Buurtwinkel ‘Akker en Ambacht’ is zeker een bezoekje waard voor iedereen die graag duurzamer eindejaarsinkopen wil doen. Lokale groenten en vlees, potjes verse honing en jam, biologische dranken en natuurlijk ook Fair Trade-producten staan er onder meer in de rekken. Én dan hebben we het nog niet over de vele hebbedingetjes voor onder de kerstboom. Allemaal betaalbaar, allemaal met een eerlijk en duurzaam verhaal.

20181200_Akker-en-Ambacht-2

Jan Breyne: “Na een carrière van 34 jaar in de zorg, besloop mij het gevoel dat ik niet écht kon helpen. Ik had het verlangen om iets concreets iets te verwezenlijken, zonder eindeloze vergaderingen of urenlang gepalaver.

Linda Suy: Over duurzaamheid wordt vaak oeverloos gepraat, maar wij doen het hier gewoon. Elke dag bieden we producten aan die ofwel van dichtbij komen, ofwel van overzeese Fair Trade-coöperatieven uit het Zuiden. Als het niet ecologisch verantwoord of duurzaam is, dan hebben we het niet. We weten wie het maakt, kennen hun verhaal en kunnen daarom ook met zekerheid weten: dit product is oké. Zo bieden wij concreet iets goeds aan, aan transparante prijzen.

20181200_Akker-en-Ambacht-1-3

Jan: Duurzaam hoeft niet duur te zijn. De boeren krijgen een faire prijs voor hun werk en daar voegen wij onze prijs en de BTW aan toe. Ja, we betalen hen vaak drie tot vier keer meer dan grootwarenhuizen maar slagen erin een eerlijke prijs te behouden. Hier komen mensen van alle lagen in de bevolking winkelen. Sommigen kopen voor 200 euro, anderen kiezen bewust voor twee eieren van 40 cent. Dit is een buurtwinkel pur sang. Bewust kiezen waar je je geld aan uitgeeft, daar gaat het om.

20181200_Akker-en-Ambacht-4

Linda: Mensen in de buurt staan open voor dat kleinschalige en menselijke. Bij ons zijn er geen zes tussenschakels die ook allemaal mee van de koek moeten eten. Het is fijn als mensen niet denken: hoe kan ik zo goedkoop mogelijk eten kopen, maar hoe kan ik zo goed mogelijk eten kopen? Vanuit respect voor de maker, het milieu en de samenleving.

Jan: Mensen kiezen graag voor het goedkoopste vanuit de gedachte dat daar het grootste profijt in zit. Achter die gedachtegang zit niets slechts, alleen merk ik bij mensen een enorme vervreemding van voeding. Wie de kans krijgt om kennis te maken met hoe eten gemaakt wordt, hoe iets hoort te smaken en te voelen – koopt bewust.

Linda: Dat persoonlijke zijn we helemaal kwijt door de multinationals. Eten is tegenwoordig iets abstracts dat je in je supermarktkarretje legt, zonder stil te staan bij het achterliggende verhaal. Bij ons vind je geen peren het hele jaar door, wij werken alleen met seizoengroenten. Wortels staan nu aan 2 euro per kilo, prei aan 4 euro per kilo. Faire prijzen, zonder boeren onder druk te zetten om het voor minder te doen. Vanuit respect voor het metier kan eerlijk en degelijk voedsel terug de norm worden.

20181200_Akker-en-Ambacht-5

We mogen gerust meer kritisch nadenken over wat we kopen en kiezen voor duurzaam. Niet alleen over eten, ook over kerstkado’s of kamerplanten. Zo hebben we ook een asiel voor verlaten kamerplanten, van Dé-Kache-Pot. Een zielig clubje van planten die in de steek gelaten zijn of bijna weggegooid waren, die we nog een tweede leven willen geven. Wie groene vingers heeft: voor een vrije bijdrage neem je een plant mee naar huis.

Jan: Wij hebben niet de intentie om de wereld te veranderen maar bieden graag keuzemogelijkheden aan die het leuker maken voor mensen die ook anders willen kiezen.”

20181200_Akker-en-Ambacht-6

Akker en Ambacht (Meibloemstraat 86, Gent, www.akkerenambacht.be) is één van de vele adresjes die je terug kan vinden in onze eindejaarsgids Duurzaam en (h)eerlijk feesten.

Melissa-Janssens

Melissa Janssens

Melissa werkt als freelancejournaliste en schrijft het liefst over psychologie, relaties en duurzaamheid. Haar hart klopt voor boeketjes van lokale bloemenboeren, voor parels van outfits scoren in tweedehandsgoudmijnen en fair fashion shops, voor liever en bewuster leven over de hele lijn.

Interessant artikel? Vertel het voort!