Fair Fashion Talk #5: wordt fair het nieuwe modewoord?

Op 12 februari ontving het MIAT verschillende Gentse ondernemers en vrijwilligers voor Fair Fashion Talk #5. De aanwezigen zijn actief rond eerlijke mode of schieten binnenkort uit de startblokken. Op de Fair Fashion Talk kregen ze de kans om elkaar en deskundigen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Met de avond werd meteen ook de Fair Fashion Fest-campagne van 2018 afgetrapt. Die campagne wil iedereen bewust maken van eerlijke mode.

20180214 FFT5 overzicht 5

Mode-industrie in haar blootje

Maandagavond 12 februari. In de Gentse binnenstad zijn enkele tientallen mensen op weg naar het MIAT. Vandaag een museum, maar zo’n tweehonderd jaar geleden nog een katoenfabriek. De arbeiders zijn er al lang verdwenen, de meeste fabrieken ook. De fabrieken waar onze kledij gemaakt wordt, staan in Bangladesh, China of India. Wat daar gebeurt, is voor de meeste consumenten een raadsel. Tot een fabriek instort en wantoestanden letterlijk bloot komen te liggen. Toen Rana Plaza, een textielfabriek in Bangladesh, vijf jaar geleden instortte en meer dan 1000 arbeiders omkwamen, werd de wereld wakker geschud. Ook heel wat Gentenaars wisten dat er iets moest gebeuren, dat zíj iets moesten doen.

20180214 FFT5 2

Woordenwisseling

Verschillende van die Gentenaars zijn vanavond in het MIAT, voor de nu al vijfde editie van de Fair Fashion Talks. Het zijn ondernemers, aankopers, winkeluitbaters, start-ups en vrijwilligers: allen actief in eerlijke mode. Op deze Fair Fashion Talk ontmoeten ze elkaar, luisteren ze naar de ervaringen van collega-ondernemers en gaan ze zelf in dialoog.

De aanwezigen worden verwelkomd door Tine Heyse, Gentse schepen voor Milieu en Noord-Zuid. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om samen te werken. Ook vijf jaar na het drama in Bangladesh, want de problematiek blijft - helaas - brandend actueel. Burgers, ondernemers, het middenveld en stad Gent: samen kunnen we het verschil maken.

Oud en nieuw

Nadien gaat MO*-journaliste Sara Vandoorne in gesprek met twee Gentse ondernemers: Bharat Shrestha en Jozefien Hernalsteen. Bharat is een doorwinterd ondernemer. Zijn Yak & Yeti bestaat ondertussen al 10 jaar in Gent. Hij opende ook zijn eigen atelier in Nepal, zijn geboorteland. Zo hoopt hij kinderen en volwassenen in armoede te helpen.

20180214 FFT5 3

Jozefien is een kersvers ondernemer: haar winkel Cliché opende op 1 oktober 2017. Zelf heeft ze geen atelier. Nauwgezet gaat ze op zoek naar merken die hun kleding op een eerlijke en milieuvriendelijke manier produceren: enkel die merken vind je in haar winkel. Hun parcours is heel verschillend, maar één ding drijft ze allebei: bijdragen aan een eerlijkere wereld, door eerlijke en schone kledij aan te bieden. Gelukkig gaan steeds meer mensen actief op zoek naar eerlijke kledij: voor de ondernemers een stimulans om er te blijven voor gaan.

20180214 FFT5 Jozefien
20180214 FFT5 4

Wear The Change

Daarna is het de beurt aan Valérie Boiten. Zij komt Fashion Revolution Belgium voorstellen. Deze organisatie trekt het Belgische luik van de Fashion Revolution Week: een week vol acties voor eerlijke mode, vijf jaar na Rana Plaza. Die acties moeten mensen blijven bewust maken. Een van hun speerpunten is transparantie, want alleen door openheid worden problemen zichtbaar en kan je ze aanpakken. Niet toevallig zal het Fair Fashion Festival dit jaar plaatsvinden aan het einde van de Fashion Revolution Week: op 29 april 2018. Een feestelijk slot na een weeklang actievoeren.

Dat is meteen ook de positieve boodschap die het festival wil uitdragen. Jonathan Janssens van Gent Fair Trade laat de aanwezigen al even proeven van de nieuwe campagne, die vanavond afgetrapt wordt. Het Fair Fashion Fest wil mensen laten ontdekken hoeveel mooie, duurzame en eerlijke kledij

20180214 FFT5 5
someone_n

Han heeft een zwak voor het woord en werkte als communicatiemedewerker voor Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu.

Interessant artikel? Vertel het voort!