Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

EU stemt wet op oneerlijke handelspraktijken

2019-EU

Kleine ondernemingen en landbouwers moeten in de toekomst beter beschermd worden tegen oneerlijke handelspraktijken van supermarkten en grote aankopers, dat heeft de Europese Raad beslist.

Landbouwers zijn vaak het slachtoffer van de zwakke onderhandelingspositie waarin ze zitten, tegenover een grote supermarktketen of andere grote aankopers. Zij dwingen zo laag mogelijke prijzen af, en zullen bijvoorbeeld last-minute hun bestellingen te annuleren als de verkoop tegen valt.

Hierdoor hebben veel landbouwers in Europa en daarbuiten, het moeilijk om het hoofd boven water te houden.

Nieuwe wetgeving moet kleine leveranciers beter beschermen

De Europese Raad keurde dinsdag 09/04/2019 nieuwe wetgeving goed, die een belangrijke sprong voorwaarts kan betekenen in de bescherming van kleine leveranciers en landbouwers.

Het doel van die wetgeving is: degenen beschermen die het echt nodig hebben (de kleinste leveranciers), maar ook voorkomen dat kosten veroorzaakt door misbruik door middelgrote exploitanten worden doorgerekend aan primaire producenten.

De EU zal 'unfair trading practices' of oneerlijke handelspraktijken verbieden, en aankopers verplichten om alle afspraken duidelijk vast te leggen in bindende overeenkomsten.

Wat zijn die oneerlijke handelspraktijken?

De EU bedoelt daarmee zaken zoals:

  • late betalingen voor aan bederf onderhevige producten;
  • last-minute annuleringen van bestellingen;
  • eenzijdige of retroactieve wijzigingen in leveringsovereenkomsten;
  • het misbruik van vertrouwelijke informatie;
  • vergelding of dreiging met represailles tegen de leverancier.

De eerste reacties zijn positief

"De nieuwe richtlijn is een krachtig instrument in de strijd tegen oneerlijke handelspraktijken - overheden, maatschappelijke organisaties, en de Europese Commissie moet het nu gebruiken om de mensen achter de streepjescodes te beschermen."

"Het streven naar meer gelijkheid tussen de machtige en de zwakkere delen van een toeleveringsketen na generaties van ongelijkheid zal een lang en langzaam proces worden. Deze richtlijn is een enorme stap in de goede richting."

Lees hier het persbericht van de EU.