Eerlijk textielplatform voor ondernemers

Een platform speciaal voor ondernemers uit de textielsector die duurzaam willen werken.

Gent heeft een rijk textielverleden. De stad staat bekend om zijn nijverheid, maar Gents textiel werd niet altijd in de beste omstandigheden vervaardigd. Daarom is het voor Gent, als eerste Fair Trade Gemeente van België, belangrijk om binnen het verhaal van eerlijke handel ook een moderevolutie op gang te trekken.

Waarom een textielplatform?

De mode-industrie is de afgelopen 20 jaar sterk veranderd, dat is ook te merken aan ons koopgedrag. Kledij is goedkoper dan ooit en winkelketens worden dan ook bestormd door grijpgrage kooplustigen. We staan echter niet genoeg stil bij de textielarbeiders, katoenboeren en leerlooiers die moeite hebben om te overleven met het minieme loon dat ze krijgen.

Om die reden hebben we een textielplatform op poten gezet voor ondernemers die zich samen willen inzetten voor eerlijke mode. Het platform is intussen uitgegroeid tot een draaischijf aan informatie, waarbij de betrokken ondernemers hun toeleveringsketen onder de loep nemen en een beter idee krijgen waar de kleding die ze aanbieden vandaan komt.

MG 3062 min

Fair Fashion Talks: Kennisuitwisseling

Het is onze ambitie om het platform een draaischijf aan informatie te laten zijn en ondernemers te inspireren. Daarom organiseren we jaarlijks twee edities van de Fair Fashion Talks. Op deze avonden nodigen we experten uit die hun ervaringen en expertise met betrekking tot ketenverantwoordelijkheid met jullie delen. Elke editie wordt er een interessant thema aangekaart en besproken, met ruimte voor vragen.

Op de Fair Trade Talks is er tevens steeds ruimte voor kennisuitwisseling tussen de deelnemers onderling. Op deze manier brengen we ondernemers, experten, stadsmedewerkers en middenveldorganisaties met elkaar in contact.

Fairfashiontalk vooruit 21

Een uitgelezen kans voor ondernemers

Deel uitmaken van het textielplatform betekent een win-win voor alle partijen. Als ondernemer kan je waardevolle informatie opdoen rond interessante actuele thema's in de textielsector. Ook zal je ontdekken aan welke initiatieven jij actief kan deelnemen.

Bovendien is het netwerkmoment na de presentatie een uitgelezen kans om jouw ideeën uit te wisselen met andere deelnemers, maar ook andersom. We brengen jullie samen, omdat nieuwe inzichten omtrent eerlijk ondernemen een schat aan informatie kan zijn, voor jouw bedrijf, of gewoon voor jou als persoon.

Door het vergaren van nieuwe kennis en deze te integreren in jouw activiteiten, zijn we een stapje dichter bij een duurzaam leven. Iets wat vandaag de dag meer dan ooit van belang is.

David libeert C Zt Io9 N2 Bf Y unsplash

De Stad Gent geeft het goede voorbeeld

De Stad wil zelf haar ketenverantwoordelijkheid opnemen als inkoper van textiel door een zo duurzaam mogelijk ‘raamcontract’ af te sluiten voor werkkledij. Dat heeft wel degelijk zijn impact, omdat de stad om de drie jaar voor zo’n € 1 miljoen aan kleding inkoopt. Gent wil ervoor zorgen dat haar arbeiders “de meest eerlijke kleding die op de markt beschikbaar is” dragen. De Stad werkt concreet rond de werkkledij voor de medewerkers van de stad en het OCMW.

Niet enkel Gent kan beter worden van een hogere standaard in haar aankoopbeleid. Door het goede voorbeeld te geven, zal er ook steeds meer aanbod zijn voor andere aankopers. Gent is de eerste stad die fairtradekledij zó groots aanpakt. Dat doet ze met de hulp van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Samen maken ze een tool­box: een instrument dat andere overheden helpt om ook eerlijke kleding te kopen. In de hoop dat zoveel mogelijk steden en gemeenten volgen.

Deel uitmaken van het textielplatform?

Het Gents textielplatform is gratis en vrij voor alle ondernemers, ontwerpers, activisten... uit de textielsector. Als deelnemer van het textielplatform ontvang je een persoonlijke uitnodiging voor de Fair Fashion Talks edities.

Wil jij deel uitmaken van het netwerk voor eerlijke mode? Waardevolle, duurzame informatie opdoen waar u en de consument baat bij heeft?